piątek, 15 listopada 2013

Kawowo-orzechowy torcik

Tak przy piątku mam dla wszystkich pyszny i bardzo prosty tort, zapraszam :)



Kawowo-orzechowy torcik 



Krem:
2 kostki margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Dodatkowo:
słoik dżemu jagodowego
300 ml śmietany czekoladowej 30%
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
 Krem: 
 Jajka sparzyć i wytrzeć do sucha, następnie wybić do miski i utrzeć z cukrem do białości, następnie dolać ciepłe mleko i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą, masę ubijać na parze kilka minut, aż całość zgęstnieje na koniec dodać sypką kawę rozpuszczalną i mieszać, aż się rozpuści. Miskę zdjąć z garnka i wystudzić do zimnej masy dodawać po kawałeczku margarynę i cały czas ucierać do wykończenia się margaryny i uzyskania gładkiego kremu, na koniec, aby wydobyć lepszy smak kremu dodać ostrożnie spirytus.
 Ciasto: 
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać, aż będą bardzo sztywne. Żółtka delikatnie wymieszać z białkami, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po wymieszaniu dodać orzechy i olej.
 Okrągłą formę (20 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 krążki, następnie nasączyć je kawą.
 Dolny krążek ciasta posmarować połową dżemu, a na nim warstwę kremu, przykryć drugim i tak samo posmarować dżemem i kremem ( pamietając o zostawieniu kremu do dekoracji) . 
Ja użyłam gotowej śmietanki czekoladowej, ale śmiało można ubić zwykłą z dodatkiem kakao, ubitą śmietanką posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić zostawionym kremem i cząstkami orzechów, schłodzić.





8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie na Andrzejki skuszę się go upiec.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teresko :) spróbuj bo jest pyszny i wcale nie trudny :)

      Usuń
  2. Ja przy piątku piekę babki... A Ty takie cuda :) Wygląda pięknie, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody