Zaczęłam to robić z myślą o kolacji, a miało to być coś w rodzaju słodkiej bułki no i niby mi to wyszło bo Hania jadła z miodem, Emilka z masłem, a mi to smakowało jak pyszne ciasto z kawą :)
Więc jak ktoś zrobi, to sam sobie przypisze do tego kategorię :)
Słodka bułeczka
1/2 kg mąki tortowej
5 dag brązowego cukru
5 dag jogurtu naturalnego
3 dag drożdży
175 ml ciepłej wody
7 dag masła
2 jajka
Dodatkowo:
3 jabłka
5 dag orzechów włoskich
8 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić na 5 minut po tym czasie dodać jajka i jogurt, dokładnie wymieszać. Do płynnych składników dosypać przesianą mąkę i dołożyć miękkie masło, przy pomocy robota wyrobić ciasto które jest cały czas troszkę klejące. Do ciasta dodać posiekane orzechy, żurawinę oraz jabłka pokrojone w kostkę teraz już delikatnie wszystko wymieszać. Na stolnicę wysypać niewielką ilość mąki i wyłożyć na nią ciasto które zostawić do wyrośnięcia w trakcie wyrastania ciasto 2-3 razy spłaszczyć i złożyć na pół ( moje wyrastało około 1 godziny) Dwie mniejsze lub jedną większą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto po wierzchu posmarować zimną wodą i odstawić na 20 min.
Piekarnik nagrzać do 200 st i piec bułkę w tej temp 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec przez 20-25 min ( ja sprawdziłam patyczkiem) po upieczeniu wystudzić i podawać jak tylko mamy ochotę.
piękne, jesienne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAle się napaliłam na to, jutro chyba będę robić.
OdpowiedzUsuńMoim dziewczynom tak smakowało, że zażyczyły sobie na jutro do szkoły i już sie upiekła druga porcja tylko teraz zamiast jogurtu dałam śmietanę bo jogurt został zjedzony i wiesz co chyba jeszcze lepiej na niej wyrosła jak z tym jogurtem :)
UsuńTo dam śmietanę, idę robić.
Usuńto życzę smacznego :)
UsuńNie tylko wyglada :)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam tę słodką piękność i przypomniały mi się drożdżowe ciasta mojej babci, od razu zapragnęłam taka bułeczkę zrobić :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobiła :)
Usuń