Taką sałatkę robię od wielu lat i jak w ubiegłym roku sobie odpuściłam to bardzo jej nam brakowało.
Sałatka z papryką i curry
2.20 kg poszatkowanej białej kapusty
80 dag czerwonej papryki
80 dag marchwi
60 dag cebuli
5 łyżek cukru
3.1/2 łyżki soli
1.5 szklanki octu 10%
2 szklanki oleju
1 litr wody
1 łyżka curry
Wykonanie:
Marchew zetrzeć na tartce z grubymi oczkami, paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w piórka, wszystko dodać do kapusty i przemieszać. Do poszatkowanych warzyw dodać sypkie przyprawy i płynne składniki, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć od razu do słoików, zakręcić i pasteryzować 30 min, następnie słoiki odstawić do wystudzenia i przechowywać w chłodnym miejscu.
Biała kiełbasa mnie zaintrygowała ;)
OdpowiedzUsuńBiała kiełbasa to przejęzyczenie ma być kapusta :)
UsuńHej! Wygląda super i tak pewnie smakuje ale chyba się przejęzyczyłaś i chodziło Ci o białą kapustę ;)
OdpowiedzUsuńSałatka dość łatwa i chyba ją zrobię, dziękuję za przepis :) POZDROWIONKA!
Oczywiście masz rację ma być kapusta chyba byłam głodna jak pisałam :)
UsuńTakiej jeszcze nie jadłam, a szkoda;)
OdpowiedzUsuń