Przepis pochodzi z książki " Kuchnia meksykańska" i czy zrobił na mnie wrażenie, a no nie zrobił i wolę nasze tradycyjne pączki choć to na ciepło też było smaczne i bardzo pachnące cynamonem.
Churros
225 ml wody
skórka z jednej cytryny
6 łyżek masła
1/2 łyżeczki soli
125 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cynamon
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać otartą skórkę z cytryny i zagotować, następnie dodać masło i sól, mieszać do momentu rozpuszczenia sie masła. Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, następnie wsypać do gorącej wody i szybko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto lekko przestygnie dodawać do niego po jednym jajku i dokładnie mieszać ma powstać gładkie i jednolite ciasto. Przygotowanym ciastem napełnić dekorator cukierniczy z końcówka w kształcie dużej gwiazdki.
Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju i wyciskać do niego malutkie porcje ciasta,
smażyć na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć na talerz, dokładnie posypać po wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Tak to już jest że jednym smakuje a drugi mówi nie.
OdpowiedzUsuńTerciu, masz 100 % rację, ale siła przyzwyczajeń też tutaj dużo robi.
UsuńNigdy nie jadłam, ale myślę, że by mi zasmakowały ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić bo problemu nie ma przy ich przygotowaniu wtedy zobaczysz czy będą smakować :)
Usuń