czwartek, 24 października 2013

Churros

Chodziłam dzisiaj po domu szukając sobie zajęcia i próbowałam nie myśleć o bolącej głowie i aby nie myśleć o bólu pomyślałam o słodkościach. Nigdy wcześniej nie robiłam takiego deseru więc tym bardziej mnie zainteresował jak przeglądałam książkę.
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia meksykańska" i czy zrobił na mnie wrażenie, a no nie zrobił i wolę nasze tradycyjne pączki choć to na ciepło też było smaczne i bardzo pachnące cynamonem.

Churros


225 ml wody
skórka z jednej cytryny
6 łyżek masła
1/2 łyżeczki soli
125 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cynamon
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać otartą skórkę z cytryny i zagotować, następnie dodać masło i sól, mieszać do momentu rozpuszczenia sie masła. Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, następnie wsypać do gorącej wody i szybko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto lekko przestygnie dodawać do niego po jednym jajku i dokładnie mieszać ma powstać gładkie i jednolite ciasto. Przygotowanym ciastem napełnić dekorator cukierniczy z końcówka w kształcie dużej gwiazdki.


Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju i wyciskać do niego malutkie porcje ciasta,

smażyć na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć  na talerz, dokładnie posypać po wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.



4 komentarze:

  1. Tak to już jest że jednym smakuje a drugi mówi nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Terciu, masz 100 % rację, ale siła przyzwyczajeń też tutaj dużo robi.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale myślę, że by mi zasmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić bo problemu nie ma przy ich przygotowaniu wtedy zobaczysz czy będą smakować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody