poniedziałek, 28 października 2013

Słodkie torciki

Miałam zrobić do niedzielnej kawy tradycyjny tort, ale stwierdziłam, że nie mam takiej dużej tortownicy więc zrobiłam kilkanaście malutkich i pysznych torcików. Pracy przy nich nie tak dużo, a efekt wzrokowy i smakowy jak dla mnie bardzo udany.

Słodkie torciki

Ciasto:
9 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 opakowania serka mascarpone po 25 dag
100 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 wiśniowe galaretki
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
300 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i 9 łyżek bardzo zimnej wody, ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, beza ma być sztywna i szklista. Kiedy bardzo dokładnie ubijemy białka to ostrożnie mieszamy je z żółtkami i dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie mieszamy. Forme do pieczenia (36 cm na 26 cm) wyłożyć  papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 30 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na trzy placki.

Galaretkę rozpuścić w 3.3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, do zimnej galaretki dodać wiśnie i odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Masa: Serek utrzeć z cukrem pudrem i dodać do niego śmietankę , następnie całość ubijać razem jeszcze kilka minut.

Jeden placek z ciasta umieścić ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą galaretką, przykryć drugim plackiem, następnie drugi placek dokładnie nasączyć kawą i posmarować masą z serka, przykryć trzecim plackiem.

Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i rozpuścić, płynną czekoladą polać wierzch ciasta i ozdobić różyczkami z ubitej dodatkowej  śmietanki wymieszanej z cukrem waniliowym.

Moje różyczki dodatkowo były ozdobione z wiśniami wyjętymi z nalewki :) , przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.



6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda a ta czerwona warstewka jest smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie małe torciki podobają mi się nawet bardziej niż jeden duży :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duży też ma swój urok, ale ja czasami musiałabym piec go w kotle, aby starczył :) , a tak jest wygodniej

      Usuń
  3. Takie torciki muszą być strasznie dobre, bo i wiśnie, i czekolada i masa z mascarpone... No same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody