piątek, 25 października 2013

Penne z dodatkami

Jak przystało na święto makaronów u mnie tez było makaronowo w momencie przygotowywania moje dzieci patrzyły tak troszkę spod oka co ja tam wyczyniam, ale w efekcie końcowym skuszone zapachem zasiadły za stołem i z wielkim apetytem zjadły ciepłą kolację.

Penne lub rurki jak mawia Hania z dodatkami


1/2 opakowania makaronu u mnie penne z Lubelli
1 duża marchew
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany 30%
sól
kolorowy pierz
curry około 3/4 łyżeczki
Dodatkowo:
kilka pomidorków
kilka różyczek kalafiora

Wykonanie:
Mięso  umyć i pokroić w niezbyt małą kostkę, opruszyć curry.
Marchew obrać i przy pomocy tarki zetrzeć po długości na cieniutkie paseczki.

Na patelni stopić masło i podsmażyć na nim mięso ( ale nie rumienić), przygotowane mięso zdjąć do miseczki, a na patelnię włożyć marchewkę, podlać ją 2 łyżkami wody i delikatnie posypać solą, a następnie udusić, ale nie rozgotować ma być tak lekko twardawa. Przygotowaną marchew połączyć z mięsem, dodać śmietankę i 3/4 pokrojonej drobno cebulki, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz tylko zagotować.

W garnku zagotować spora ilość posolonej  wody i ugotować  ja najpierw ugotowałam kalafior i po wybraniu go łyżką cedzakową dopiero gotowałam makaron. Gotowy makaron odcedzić z wody, ale nie robić tego tak bardzo dokładnie ma zostać w nim troszkę wody.

Odcedzony makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać, następnie przełożyć do miski i po wierzchu posypać resztką szczypiorku, różyczkami kalafiora i czastkami pomidorków od razu podawać.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody