wtorek, 24 września 2013

Winogronowa kremówka

Ciasto było u mnie wczoraj, ale przepis dopiero dzisiaj. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne i rozeszło się migiem.

Winogronowa kremówka

Krem;
30 dkg margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 jajka
1 żółtko
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
1 cukier waniliowy
winogron
czekoladowe wiórki

Wykonanie:
 Ciasto: 
 Żółtka jajek oddzielić od białek i ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i dalej ubijać, aż beza będzie sztywna i szklista. Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i po wymieszaniu delikatnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.
 Przygotowane ciasto przelać do formy (36 cm na 26 cm) i piec w temp. 170st około 25 min. 
 Krem:
Na krem zagotować 1 szklankę mleka z 1 szklanką cukru, drugą wymieszać z budyniem, jajkami i żółtkiem, wlać mieszankę do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić. Margarynę utrzeć na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. 

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na pół, dół nasączyć kawą rozpuszczalną i posmarować całym kremem na którym ułożyć jedna obok drugiej kuleczki winogron, przykryć drugim plackiem ciasta.
 Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie ozdobić wiórkami czekoladowymi i winogronem. Po przełożeniu ciasto odstawić, aby zastygło.



4 komentarze:

  1. ale fajne i oryginalne, nie często spotykam ciasta z winogronami, bardzo mi się podoba Twoja winogronowa kremówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Winogron się idealnie nadaje do ciasta ja jak tylko mam go w naddatku to zawsze robię ciasto z jego dodatkiem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody