wtorek, 10 września 2013

Gulasz z cukinii

Tak dla odmiany dzisiaj zamiast ciasta coś innego, ale bardzo pysznego. W tym roku na działce miałam marne zbiory ogórków jak i cukinii, wszystko kwitło pięknie, ale z owocami było już gorzej. Cukinie urosły mi dwie z jednej zrobiłam gulasz, druga czeka na sobotę i będzie faszerowana. Jeśli ktoś lubi cukinię to wie, że stawia ona przed nami ogromne możliwości i dowolność w łączeniu smaków. Gulasz jest jedną z opcji jej przygotowania i nadaję się na obiad jak i kolację.



Gulasz z cukinii

1.5 kg cukinii 
1 czerwona papryka 
1 żółta papryka 
1 duża cebula 
1/2 kg pomidorów 
1/2 kg cienkiej kiełbasy 
1 ząbek czosnku 
1/2 szklanki pikantnego keczupu 
3 łyżki oleju 
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 
1 szczypta chili 
sól 
pieprz 

Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cukinię obrać i pokroić w większą kostkę, paprykę i pomidory bez skórki też pokroić w podobną kostkę.
 Większym garnku podgrzać pozostały olej i dodać do niego cukinię oraz paprykę, posypać delikatnie solą, szczyptą cukru oraz pieprzem ja używam ziołowego i delikatnie podsmażyć, następnie dolać 3/4 szklanki wody i dołożyć pomidory, podsmażoną kiełbasę oraz bazylię, całość dusić kilka minut do zmięknięcia cukinii, ale trzeba uważać, aby się nie rozpadła.
 Na koniec gotowania do garnka dodać keczup, posiekany drobno czosnek oraz chili, trzymać na gazie jeszcze 2-3 min.
 Podawać gorące, przed podaniem potrawę spróbować i ewentualnie doprawić ja lubię jak wyraźnie czuć w niej ostrość.  




4 komentarze:

  1. Cukinia u mnie króluje już drugi miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mnie teraz zawstydziłaś :) bo ja dopiero drugi raz po nią sięgnęłam w tym sezonie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody