piątek, 27 września 2013

Drożdżowe z jabłkami

Jak już wielokrotnie mówiłam bardzo lubię drożdżowe ciasta i jak tylko coś mi wpadnie w oko to muszę je wypróbować i tak było tym razem.
Przepis na ciasto znalazłam ostatnio w "Poradniku domowym" i jeśli mam być szczera to za bardzo mnie nie porwało, owszem było smaczne choć jadłam w swoim życiu lepsze.
 Przepis jednak tutaj zostawiam bo nie wszyscy kupują gazetkę, a i gusta nie wszyscy mamy jednakowe więc może dla kogoś być pyszne.

Drożdżowe z jabłkami

10 dag masła
3,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
3 jajka
skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
3-4 duże jabłka
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, otartą skórkę, 2 jajka oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto( wyszło dość twarde) i odstawić do wyrośnięcia.



Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, każdy kawałek delikatnie ponacinać od góry i przetrzeć cytryną, aby nie ściemniały.

Formę (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto, następnie posmarować po wierzchu trzecim jajkiem i ułożyć jabłka. Ciasto jeszcze raz odstawić na 40 min do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 35-40 mim, upieczone i przestudzone ciasto po wierzchu posypać cukrem cynamonowym.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody