Tak sobie dzisiaj od rana wymarzyłam ciasto drożdżowe i tylko po powrocie z pracy zrobiłam, dzisiaj skorzystałam z przepisu który znalazłam w książce " Domowy wypiek chleba" w oryginale jest to ciasto z rodzynkami, a ja je troszkę ulepszyłam. Osobiście bardzo lubię drożdżowe i wszystkie mi smakują, ale to było chyba jedno z najlepszych jakie miałam okazję ostatnio zrobić, wyszło cudnie puchate i pachnące.
Pulchna drożdżówka
1/2 kg maki pszennej
10 dag cukru
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
15 dag margaryny
kilka kropli aromatu śmietankowego
4 żółtka
Kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Dodatkowo:
1/2 kg śliwek jakie kto woli lub ma :)
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 min w tym czasie drożdże się rozpuszczą i lekko spienią. Margarynę stopić i do płynnej dodać mleko, następnie dodać to do drożdży razem z żółtkami i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i dodać do płynnych składników przed wyrabianiem dodać aromat i zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć 1/2 wyrośniętego ciasta na nim ułożyć ciasno połówki śliwek i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, składniki w miseczce mieszać razem tak długo, aż uzyskamy kruszonkę i gotową posypać wierzch ciasta.
Przygotowane ciasto odstawić jeszcze na 30 min do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 35 min.
Akurat mam śliwki, tylko co ja potem zrobię z białkami :)
OdpowiedzUsuńCiasto polecam bo jest pyszne, a z białek najprościej zrobić bezy choć ja dodałam kilka jajek i usmażyłam taką troszkę oszukana jajecznicę z pomidorkami
UsuńRzeczywiście niezwykle puszyste. Chyba i ja zabiorę się dziś za drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak cieplutka drożdżówka :)
Usuńwygląda pysznie:) bardzo lubię domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, a domowe najlepsze :)
Usuń