poniedziałek, 9 września 2013

Kokosowo-budyniowe z gruszkami

To ciasto było bardzo pyszne, a wręcz bajeczne jak dla mnie bo kokos nie tylko cudownie pachniał, ale fantastycznie komponował się z całością. Polecam zrobić bo warto ja użyłam do ciasta gruszek, ale jabłka też tutaj pasują i dobrze smakują :)

Kokosowo-budyniowe z gruszkami

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie o smaku czekoladowym
Warstwa kokosowa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
20 dag wiórek kosowych
3 jajka

Dodatkowo:
6 -7 gruszek
1/2 szklanki cukru
sok z cytryny
masa krówkowa około 4 czubatych łyżek
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą makę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto które schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub jak w przypadku moich na 4 części w garnku zagotować 2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać do syropu gruszki i gotować kilka minut, aby gruszki zmiękły.

Na mleku ugotować budyń jeśli mamy budyń bez cukru to do mleka dodać 6 łyżek cukru.

Na warstwę kokosową stopić margarynę dodać cukier i wiórki kokosowe wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i przestudzić, jajka ubić w osobnej miseczce i wymieszać z przestudzonymi wiórkami.

Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć schłodzone ciasto które posmarować masą krówkową na niej ułożyć gruszki i zalać je gorącym budyniem na wierzchu rozsmarować masę kokosową.

Piekarnik nagrzać do 170st i piec ciasto około 45 min. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.




6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda i piękna kompozycja zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm pyszne połączenie, uwielbiam ciasta z budyniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za samym budyniem jako deser nie przepadam, ale w połączeniu z ciastem mi bardzo smakuje

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody