To ciasto było bardzo pyszne, a wręcz bajeczne jak dla mnie bo kokos nie tylko cudownie pachniał, ale fantastycznie komponował się z całością. Polecam zrobić bo warto ja użyłam do ciasta gruszek, ale jabłka też tutaj pasują i dobrze smakują :)
Kokosowo-budyniowe z gruszkami
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie o smaku czekoladowym
Warstwa kokosowa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
20 dag wiórek kosowych
3 jajka
Dodatkowo:
6 -7 gruszek
1/2 szklanki cukru
sok z cytryny
masa krówkowa około 4 czubatych łyżek
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą makę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto które schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub jak w przypadku moich na 4 części w garnku zagotować 2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać do syropu gruszki i gotować kilka minut, aby gruszki zmiękły.
Na mleku ugotować budyń jeśli mamy budyń bez cukru to do mleka dodać 6 łyżek cukru.
Na warstwę kokosową stopić margarynę dodać cukier i wiórki kokosowe wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i przestudzić, jajka ubić w osobnej miseczce i wymieszać z przestudzonymi wiórkami.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć schłodzone ciasto które posmarować masą krówkową na niej ułożyć gruszki i zalać je gorącym budyniem na wierzchu rozsmarować masę kokosową.
Piekarnik nagrzać do 170st i piec ciasto około 45 min. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Musi być wyborne. To widać!
OdpowiedzUsuńJest wyborne, polecam :)
Usuńpysznie wygląda i piękna kompozycja zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMmmm pyszne połączenie, uwielbiam ciasta z budyniem ;)
OdpowiedzUsuńJa za samym budyniem jako deser nie przepadam, ale w połączeniu z ciastem mi bardzo smakuje
Usuń