poniedziałek, 16 września 2013

Imprezowe ciasteczka

Takie malutkie niby ciasteczka są pyszne  i doskonale sprawdzą się na każdej imprezie na której podajemy tradycyjnie kanapeczki lub tartinki.
Podane na ciepło czy zimno z dodatkiem pikantnego dipu będą biesiadnikom smakować ( moim smakowały) musimy jednak zapewnić sporo zimnych napoi bo dip jest bardzo pikantny :)

Imprezowe ciasteczka

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1/2 opakowania suszonych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
5 łyzek oleju
10 dag żółtego sera startego na tarce
szczypta soli
szczypta pieprzu
Nadzienie:
1,5 fileta z piersi kurczaka
1 szklanka pokrojonego w kostkę kabaczka
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka oleju 
1 łyżka pokrojonych liści selera
przyprawy
Dodatkowo:
żółty ser
Part Dip Meksykański

Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami oraz przyprawami, dodać olej i starty ser z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.


Mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać grubo mielonym pieprzem i solą oraz szczyptą curry, następnie podsmażyć na oleju w trakcie smażenia dodać kabaczka pokrojonego w taka sama kostkę jak mięso i paprykę , chwilkę razem przesmażyć na koniec dodać seler i wymieszać.


Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki, formę do ciasteczek lub ewentualnie do muffinek wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem na nim ułozyć troszkę wiórek żółtego sera i porcję nadzienia, ale tak, aby były widoczne brzegi ciasta bo te trzeba delikatnie naciągnąć na ciasto i przykleić tak, aby tylko na wierzchu został otwór z widocznym nadzieniem.

Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 15 min.

Dip przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawać z ciasteczkami.





6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody