piątek, 13 września 2013

Jabłkowa strucla

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Domowy wypiek chleba", ale oprócz receptur  na pieczywo jest tam sporo przepisów na ciasta z użyciem drożdży. Po upieczeniu ciasto wcale nie przypominało drożdżowego choć miało w swoim składzie właśnie drożdże, wyszły mi z tych proporcji dwie strucelki które rozeszły się jak były jeszcze ciepłe więc chyba smakowały :)

Jabłkowa strucla

1/2 kg mąki pszennej
2 jajka 
120 ml mleka
5 dag drożdży
5 dag masła
10 dag cukru
Dodatkowo:
40 dag jabłek po obraniu
3 łyżki kaszy manny
4-5 łyzek cukru
1/2 łyżki cynamonu

Wykonanie:
Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże, następnie dodać po 1 łyżce cukru i mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, mąkę przesiać do utartych żółtek, dodać wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka pokroić w mniejsze kawałki dolać 1/4 szklanki wody i rozgotować na mus w razie potrzeby zmiksować i wystudzić. Zimne jabłka wymieszać z cukrem, kaszka i cynamonem ( można dodać rodzynki) .

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na placki około 1 cm grubości, następnie posmarować je musem jabłkowym i zwinąć jak roladę.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć zwinięte strucle po wierzchu posmarować białkiem i odstawić na koleją godzinę do wyrośniecia.

Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 30-35 min po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody