niedziela, 1 września 2013

Jabłecznik na kruchym spodzie

Jest to banalnie prosty i taki zwykły " gnieciuch" z jabłkami jednak bardzo pyszny, ciasto smakuje zawsze i na ciepło i na zimno. Kiedy w domu są jabłka i ochota na cos słodkiego to to ciasto nadaje się idealnie.

Jabłecznik z bezą

1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
80 dag jabłek już po obraniu
1/2 szklanki cukru pudru
1 szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki manny 


Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka jajek i przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść ciasto które schłodzić około 30 min w zamrażalniku.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z 1 łyżką cynamonu oraz 5 łyżkami cukru.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier puder i jeszcze chwilkę razem ubijać na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć 3/4 całości schłodzonego ciasta po cieście posypać cieniutko kaszką manną i na to dopiero wyłożyć całe jabłka na jabłkach równo rozsmarować bezę i po wierzchu posypać kruszonka z resztek ciasta.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto przez 25 min, następnie zmniejszyć temp. 150st i dopiec ciasto kolejne 10 min po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, aby beza się dosuszyła.
Ciasto przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. No popatrz, co za telepatia:) Ja właśnie wstawiłam do piekarnika jabłecznik tylko z budyniem;):)Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody