czwartek, 23 sierpnia 2012

Malinowe babeczki

Malinki które kupiłam do tych babeczek wyglądały tak pięknie jak z obrazka i jak tylko zobaczyłam je na straganie to wiedziałam, że obowiązkowo zabieram ten pojemniczek do domu, a w domu zrobiłam malutkie i pachnące babeczki.

Malinowe babeczki

Ciasto: 
12 dag margaryny 
12 dag mąki
4 łyżki cukru 
1 szczypta soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 jajko 
1 łyżka mleka 
Dodatkowo: 
1,5 szklanki mleka 
1 budyń waniliowy 
maliny 
Wykonanie:
 Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać jajko, mleko i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
 Przygotować 10 foremek do muffinek i napełnić je ciastem (około 1 łyżka ciasta na foremkę) na wierzchu ciasta ułożyć po 2-3 maliny.
 Piec około 20 min w temp. 170st. 


Budyń ugotować na mleku jeśli mamy budyń bez cukru to dodać 2 łyżki, budyń ma być po ugotowaniu gęsty i słodki, jak przestygnie posmarować nim po wierzchu zimnych babeczek, całość udekorować malinkami. 






W malinowym raju

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody