Może będę nudna z tym ciastem, ale co tam :) Narzekałam wcześniej na brak śliwek na moim drzewie i nikłe szanse na kulinarne szaleństwa, ale od czego są przyjaciele którzy potrafią zrobić piękny prezent i tak śliwki się suszą, zrobiłam kilka słoiczków na zimowe dni i oczywiście śliwkowe wypieki rządzą :) . Ciasto jest pyszne i proste, robiłam je już drugi raz i zawsze posypuje herbatnikową kruszonką w nadziei, że zostanie na wierzchu, ale ona uparcie się topi w cieście więc jedząc ciasto natrafiamy na kruszonkę która dociera nawet na dno. Powiem jedno nawet z tymi "topielcami" ciasto znika jeszcze ciepłe :)
Ciasto śliwkowo-krówkowe
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5 jajek
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
1 łyżka masła
10 dkg herbatników
Dodatkowo:
około 1/2 kg śliwek węgierek
3/4 puszki masy krówkowej
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do
jajecznej piany ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia na koniec ostrożnie wlać olej.
Prostokątną formę
wysmarować tłuszczem i wylać ciasto na wierzchu poukładać połówki śliwek
z których usunęliśmy wcześniej pestki, a ich miejsce napełniliśmy masą
krówkową.
Pomiędzy śliwkami ułożyć pozostałą masę i posypać całość
kruszonką.
Piec około 40 min w temp. 150st.
Kruszonka:
Herbatniki
drobno rozkruszyć i wymieszać z masłem. Po upieczeniu ciasto dodatkowo
posypać cukrem pudrem z dodatkiem kakao.
z ta masą krówkową wygląda kusząco ojj bardzo kusząco...zapisuję sobie to ciasto
OdpowiedzUsuń