Od dawna korciły mnie przepisy na wykorzystanie ziemniaków przy słodkich wypiekach, ten przepis wybrałam z kilku w mojej ukochanej książce "Ciasta i ciasteczka" muszę kolejny raz podziękować mojej bratowej bo dzięki niej ta książeczka jest w moim domu. Wracając do rogalików, wyszły zaskakująco smaczne i mięciutkie, nie wiem do czego porównać to ciasto bo na pewno nie do kruchego, były może troszkę za słodkie, ale to kwestia gustu. Pomagały mi przy nich dzieci więc rogalikami są tylko w nazwie:)
Rogaliki z marmoladą
30 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag margaryny
2 jajka
1 szczypta soli
1 mały proszek do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Zimne ziemniaki skręcić przez
maszynkę, przełożyć na stolnicę, mąkę przesiać od razu na ziemniaki
razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka oraz margarynę
pokrojoną w kostkę, zagnieść gładkie ciasto konsystencji jak na kopytka,
Gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać troszkę mąki.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na
trójkąty i każdy od szerszego końca posmarować marmoladą, zwinąć rogale. Zwinięte
rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdego posmarować rozmąconym
jajkiem.
Piec w temp.180st do uzyskania złotego koloru mi to zajęło około 25 min,
po upieczeniu zimne posypać cukrem pudrem.
Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis -szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:) u mnie jeszcze unosi się ich zapach :)
UsuńDrożdżowe z dodatkiem ziemniaków jest wyśmienite. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już drożdżowe bułki i chleb z dodatkiem ziemniaków, ale to było bardziej na słono.
Usuń