niedziela, 15 stycznia 2012

Niby pieguski

Lubię mieć w domu zapas ciasteczek i często je robię. Bardzo lubimy pieguski więc postanowiłam pokombinować z przepisami i stworzyć swój przepis na te ciasteczka. Ciastka wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i słodkie choć mogły mieć troszkę więcej czekolady.


Niby pieguski

składniki:
30 dag masła
15 dag cukru
1 szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki pszennej
1 łyżkę rumu
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag rodzynek
Wykonanie:
 Masło utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i pokrojoną w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się zrumienią.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody