Stałam się szczęśliwą posiadaczką takich malutkich i kolorowych foremek. Dzieci stwierdziły, że koniecznie trzeba je wypróbować i koniecznie na czymś czekoladowym. Magdalenki wyszły pyszne, mięciutkie i tylko było ich bardzo mało :)
Magdalenki z czekoladą
Składniki:
15 dag masła
6 jajek
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
1 tabliczka mlecznej czekolady
dodatkowo:
polewa czekoladowa
posypka do ciasta
Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić. Do
miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać na
sucho. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodawać do nich małymi
porcjami suche składniki, na koniec dodać ostudzone masło i rodzynki,
dokładnie wymieszać. Do małych foremek wlać po 1 łyżce ciasta w każdą
foremkę włożyć po kostce czekolady i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości
foremki. Piec około 15 min w temp.190st po wystudzeniu polać polewą i
ozdobić.
Wyglądają przepysznie! Dzieci jednak dobrze sie znają;)
OdpowiedzUsuńMoje jeśli chodzi o czekoladę są ekspertkami:)
Usuń