Oponki czy pączki z dziurką ?
Tradycyjnie zawsze sypię tylko cukrem pudrem, ale dzisiaj dla odmiany polałam polewą czekoladową i wyszło to bardzo słodko i smacznie :)
Oponki
1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1 łyżka sody
Dodatkowo:
smalec do smażenia około 1/2 kg
20 dag polewy czekoladowej
kolorowa posypka
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z
cukrem i sodą, dodać skręcony przez maszynkę ser, jajka, alkohol oraz stopioną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie
ciasto które schłodzić w lodówce.
Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm grubości i szklanką wyciąć kółka w
nich wyciąć mniejsze kółeczka. W garnku rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na
złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu,
przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec
posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz