W sezonie owocowym robię zapasy w postaci mrożonek na zimowe dni, kiedy zimą zrobimy takie pachnące owocami ciasto to od razu lepiej robi się nam na duszy.
Babka kokosowa
25 dag margaryny
40 dag mąki
20 dag cukru
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki czerwonej porzeczki (teraz mrożone)
do posypania cukier puder
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i przesiać, margarynę utrzeć z cukrem na krem i cały czas
ucierając dodawać małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na
zmianę z całym jajkiem, na koniec dodać mleko i ucierać do momentu
uzyskania gładkiego ciasta. Do gotowego ciasta dodać wiórki kokosowe i
wymieszać, kiedy wiórki nam się połączą z ciastem dodać porzeczki (ja
dodałam bez rozmrażania) i delikatnie wymieszać. Dosyć dużą formę do
babki wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec w temp.180-190st
przez 60-70 min ,po upieczeniu i ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz