Dzisiaj zamiast do ciasta rabarbar trafił do naczynia w którym piekło się mięso, wyszło bardzo smacznie choć rabarbar zbytnio nie zmienił smaku mięsa. Sosik jaki powstał w trakcie pieczenia był za to fantastyczny :)
Udka kurczaka pieczone z rabarbarem
4 udka z kurczaka
1 większa łodyga rabarbaru
2 łyżeczki miodu
zielona pietruszka
sól, pieprz
wykonanie:
Udka umyć i przeciąć na pół, natrzeć tylko solą oraz czarnym, ułożyć w naczyniu do zapiekania i odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190st, wstawić mięso na 30 minut w tym czasie obrać i pokroić w słupki rabarbar, wymieszać z miodem, odstawić do puszczenia soku.
Rabarbar ułożyć na mięsie po 30 minutach pieczenia, polać powstałym syropem i ponownie wstawić do lodówki na 20-25 minut do momentu zrumienienia się mięsa. Przed podaniem posypujemy posiekana zieloną pietruszką, podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz