niedziela, 5 maja 2019

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

Szpinak to taka roślina do której trzeba dorosnąć po spotkaniach w szkolnych stołówkach ( wszyscy wiemy jak to tam wygląda ), przyznaję się szczerze, że ja do niego dorosłam stosunkowo niedawno :) Prawda jest taka, że pojawił się on w moim domu za sprawą dzieci co patrzały na niego całkiem innym okiem jak jak i dzisiejsze ciasto też jest w wykonaniu mojej córci, wyszło pysznie i dlatego za jej pozwoleństwem zostawiam tutaj przepis.





























Ciasto cytrynowo-szpinakowe 

ciasto:
14 dag szpinaku
28 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru 
16 dag oleju
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
6 jajek
1 duża cytryna
krem:
30 dag białej czekolady
25 dag serka mascarpone
300 ml śmietany 36 %
lemon curd:
15 dag cukru
7 dag masła
2 jajka
3 żółtka
3 cytryny
dodatkowo:
mleczna czekolada
wykonanie:
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować z olejem. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier, żółtka rozmieszać widelcem. Zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka, wymieszać.
Masę jajeczną już tylko  przy pomocy łyżki ostrożnie mieszamy ze szpinakiem, dodajemy  otartą skórką cytrynową,  a na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do niedużej formy ( u mnie 28 cm na 17 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp.180 st około 35 minut do suchego patyczka.
Krem:
Śmietankę  podgrzewamy ( nie gotujemy) i gorącą zalewamy połamaną białą czekoladę, odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną śmietanę chłodzimy w lodówce i ubijamy na krem z serkiem mascarpone. Krem odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 
Lemon curd;
Cytryny po sparzeniu ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Jajka, żółtka jajek i sok z cytryny mieszamy z cukrem, garnek stawiamy na gazie i cały czas mieszając podgrzewamy do zgęstnienia na koniec dodajemy miękkie masło. Aksamitny i gęsty lemon curd odstawiamy do wystudzenia.

Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa placki, nasączamy je  wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Spód ciasta ponownie układamy w formie, smarujemy 3/4  całego kremu na krem 3/4 lemon curd i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i smarujemy reszta kremu oraz lemon curd, wierzch posypujemy wiórkami z mlecznej czekolady.
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do zastygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody