Przepis na ciasto pochodzi z ostatniego numeru gazetki " Ciasta czytelników" i powiem, że jest przepyszne, a ja następnym razem zrobię wszystko * 2 Jeśli Pani Wiktoria sama wymyśliła to ciasto to chylę przed nią czoła :)
Sernik z musem śliwkowym
spód:
16 dag herbatników czekoladowych
4 dag masła
masa serowa:
50 dag sera na serniki z wiaderka
25 dag śmietany 30%
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki mąki
mus śliwkowy:
250 ml śmietany 30%
30 dag śliwek węgierek
sok z 1/2 cytryny
10 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem i wylepić dno tortownicy około 20 cm średnicy. Dno formy zawinąć folią aluminiowa i wstawić do drugiej i większej formy, wlać do niej wodę do 3/4 wysokości tortownicy.
Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier i wszystko razem zmiksować w trakcie mieszania dodać jajka oraz mąkę. Masę serową wylać na spód ciastek i piec w kąpieli wodnej w temp. 150 st około 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Śliwki wydrylować i rozgotować, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i żelatynę rozpuszczona w 1/3 szklanki wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem śliwkowym, wyłożyć na zimne ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, przed podaniem ozdobić wiórkami z białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz