Truskawkowa
pianka
Ciasto:
2 jajka
2 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki tortowej
kilka
kropli soku z cytryny
pianka;
30 dag
truskawek
2
galaretki cytrynowe
1
szklanka śmietany 30%
5 łyżek
cukru
Wykonanie;
Jajka
ubić do białości z dodatkiem szczypty soli i cukrem do ubitych jaj przesiać
mąkę, a na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Ciasto
przelać do tortownicy 22 cm średnicy i
piec w temp. 180st około 8-10 minut.
Truskawki
zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po
przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i
delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą
piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do
zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje
jej uroku.
Mmm, idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pianki, wyżeram je bez litości ;)))))
OdpowiedzUsuń