Sezon truskawkowy już w pełni, a u mnie dopiero pierwsze ciasta z truskawkami, o przetworach nawet jeszcze nie myślałam, ale jutro nastawiam nalewkę :)
Ciasto z grysikowym kremem
ciasto:
3 jajka
80 gram cukru
75 gram mąki tortowej
30 gram mąki ziemniaczanej
krem:
700 ml mleka
160 gram cukru
120 gram kaszy manny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
220 gram masła
dodatkowo:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i cały czas ubijać do sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170st około 15 minut.
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.
50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Cieszę się, że znowu jesteś tutaj obecna :)
OdpowiedzUsuńChwilowo jestem, ale jak długo to zobaczymy
OdpowiedzUsuńchcę, żebyś była zawsze :***
UsuńTeż bym chciała :)
Usuńjeśli to ciacho smakuje chociaż w ułamku tak, jak wygląda, to zamawiam całą blachę!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to smakuje lepiej jak wygląda.
UsuńTruskawkowy kaszowiec - jak dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń