Nalewka z czarnej porzeczki
1 kg bardzo dojrzałych owoców z czarnej porzeczki
50 dag cukru
1 laska wanilii
1 litr wódki 40%
Wykonanie:
Owoce umyć i osuszyć na sitku, przesypać do dużego słoja i
rozgnieść, dodać cukier, przeciętą laskę wanilii, zakręcić słój i
odstawić 2-3 dni codziennie potrząsając
słojem. Kiedy porzeczki puszczą troszkę soku zalać je alkoholem i odstawić na trzy miesiące. Po
upływie trzech miesięcy przelać wszystko przez gazę, lekko wyciskając sok z
owoców. Powstały płyn przelać do butelek
i odstawić na kilka miesięcy, im nalewka dłużej stoi tym jest lepsza. Owoce można dodać do butli i po połączeniu z
innymi owocami zrobić domowe wino.
skosztowałabym tej naleweczki z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńCudny, głęboki, bordowy kolor :) Aż prosi się żeby upić łyczek :)
OdpowiedzUsuńDobra nalewka zawsze jest mile widziana :)
OdpowiedzUsuńMa piękny kolor.
OdpowiedzUsuńPorzeczki nawet dla zwykłego kompotu dodają uroku.
Usuń