czwartek, 30 marca 2017

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

Pierogi to takie danie co lubią wszyscy i to bez znaczenia czym są nadziane, a z farszem można zawsze eksperymentować i za każdym razem podać rodzinie inne pierogi.


Pierogi z mięsem i kaszą pęczak 

farsz;
1 woreczek kaszy pęczak
1 kg mięsa mielonego u mnie z szynki
1 marchew
1 mała czerwona cebula
2 łyżki masła
zielona pietruszka
przyprawy
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
ciepła woda
Wykonanie;
Kaszę ugotować w sporej ilości osolonej wody i wystudzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a cebulę pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę, następnie dodać kaszę i mięso mielone oraz około 2 łyżek posiekanej pietruszki, wymieszać  i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić  na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi. Podawać gorące i polane podsmażoną cebulką.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody