Pieczenie domowego pieczywa wcale nie musi być trudne.
Chleb razowy z ziarnami
50 dag mąki pszennej chlebowej typ.750
50 dag mąki razowej żytniej typ. 2000
10 dag drożdży
1 łyżka cukru
7 łyżek płatków owsianych
2 łyżki lnu
2 łyżki sezamu
1,5 łyżki soli
750 ml wody
wykonanie:
połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową oraz solą, płatkami i ziarnami, dolać resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
50 dag mąki razowej żytniej typ. 2000
10 dag drożdży
1 łyżka cukru
7 łyżek płatków owsianych
2 łyżki lnu
2 łyżki sezamu
1,5 łyżki soli
750 ml wody
wykonanie:
połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową oraz solą, płatkami i ziarnami, dolać resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i napełnić wyrośniętym
ciastem po wierzchu posypać płatkami i ziarnami, ponownie odstawić do
wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszki z ciastem, piec
około 50 minut.
Ooo super przepis na razowy chlebek na drożdżach. Co prawda wolę na zakwasie, ale jednak proces jest dłuższy ;)
OdpowiedzUsuńZ tymi na zakwasie coś mi nie po drodze, ale takie na drożdżach zawsze mi wychodzą.
Usuńbardzo smaczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńwitam! czy mogę zamienić na mąkę żytnia pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńMyślę,że bez problemu ja też często kombinuję z mąkami, ale trzeba pamiętać o tym, ze ona ma inną fakturę i wilgotność i może będzi potrzeba więcej płynu.
Usuń