Pieczona kaczka
1 kaczka około 2 kg
2 jabłka
1 pomarańcza
1 cebula
1 łyżka majeranku
3 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć, następnie natrzeć sola i pieprzem oraz tymiankiem, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz.
Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z
połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki
i posypujemy pozostałym majerankiem.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz