Babka cytrynowa z płatkami
1 szklanka płatków orkiszowych pełnoziarnistych
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
25 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo;
5 dag czekolady mlecznej
wykonanie:
Płatki przy pomocy młynka do kawy zmielić na mąkę
, masło utrzeć z cukrem na krem. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli i zmielonymi płatkami, następnie na zmianę z jajkami i mlekiem dodawać suchą mieszankę do kremu maślanego na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Formę do keksa około 25 cm długości wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, wyłożyć całe ciasto i wyrównać.
Piec w temp.180st przez 60 minut po upieczeniu wystudzić, wyjąc z formy i na wierzchu ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz