Gulasz z fasolą i warzywami
50 dag mięsa z łopatki wieprzowej
30 dag boczku wędzonego
40 dag białej drobnej fasoli
1 duża marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
przyprawy
wykonanie :
Dzień wcześniej namoczyć fasolę, a następnie ugotować na pół miękko w wodzie bez przypraw.
Mięso pokroić w większą kostkę, a marchew, seler i pietruszkę pokroić w troszkę mniejszą kostkę.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz warzywa, wszystko razem chwilkę przesmażyć do momentu zeszklenia, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonego mięsa dodać ugotowana fasolę razem z wodą w której się gotowała ( z woda nie przesadzamy i jeśli mamy jej dużo to nie wlewamy całej). Do garnka dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę jarzynki, 1 łyżkę mielonej papryki słodkiej i szczyptę chili, przykryć i gotować do miękkości warzyw i mięsa w trakcie gotowania do garnka dodać zrumieniony na patelni boczek wcześniej pokrojony w kostkę i dodajemy go bez powstałego w trakcie smażenia tłuszczu. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru na koniec posypujemy zieloną pietruszką.
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń