Zakochałam się w tym kremie od pierwszego spróbowania :) krem słodki, ale pyszny o smaku moich ulubionych cukierków.
Rolada z Michałkowym kremem
ciasto;
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
10 sztuk białych Michałków
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany 36%
dodatkowo:
1 szklanka malin
cukier
mleczna czekolada
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek
dosypać cukier i dalej ubijać, następnie zmniejszyć obroty robota i
miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180st około 15 minut.
Ściereczkę posypać cukrem pudrem, wyjąć na nią roladę, delikatnie zdjąć papier i zwinąć, odstawić do wystudzenia zawiniętą w ściereczkę.
Dzień wcześniej przed robieniem ciasta cukierki zalać śmietaną i podgrzewając rozpuścić cukierki ( nie gotować) po wystudzeniu wstawić do lodówki. Następnego dnia schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z utartym serkiem.
Maliny wrzucić do garnka i lekko podgrzać, kiedy puszczą sok dodać do nich cukier do smaku i 1 łyżeczkę kisielu truskawkowego lub malinowego rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody, zagotować i wystudzić.
Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować musem malinowym, następnie rozsmarować 3/4 całego kremu i ponownie zwinąć, wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami z ciemnej czekolady.
Ależ zgrabna ta rolada! A krem musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZabierając sie za ten krem nawet nie przypuszczałam, że jest taki pyszny
Usuń