Wiem, że kalorii to ciasto ma tyle, że jedną porcją można obdzielić całą rodzinę, ale uwierzcie dla porcyjki tego torcika warto zrezygnować z kolacji lub przebiec o kilometr więcej :) Przepis z gazety zakupionej w sklepie na B :) po moich małych przeróbkach.
Czekoladowo- orzechowy torcik
ciasto;
6 jajek
10 dag cukru
12,5 dag mąki pszennej
6 dag maki ziemniaczanej
4 dag kakao
6 łyżek oleju
krem:
250 ml śmietany 30%
20 dag masła orzechowego z kawałkami orzechów
25 dag serka mascarpone
cukier puder 1-2 łyżki
dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
3 łyżki dżemu malinowego
1/2 szklanki naparu kawy
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do ubitych białek na zmianę dodawać po jednym żółtku, olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao ( ciasto cały czas mieszamy robotem na najmniejszych jego obrotach)
Tortownicę 20 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180 st i piec około 40-50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na 4 krążki.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym i delikatnie wmieszać do niego bitą śmietanę.
Krążki ciasta nasączyć kawą i przełożyć przygotowanym kremem, jedną warstwę kremu posmarować dżemem, przełożone kremem ciasto schłodzić w lodówce.
Obie czekolady połamać do miseczki, dolać mleko i rozpuścić nad parą, kiedy polewa lekko przestygnie polać nią schłodzone ciasto i dowolnie ozdobić.
Wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńCudny tort jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie tylko dobrze wyglądał, ale tak też smakował 😊
OdpowiedzUsuńKrólowo tortów, uwielbiam Twoje dzieła cukiernicze <3
OdpowiedzUsuńGdzie mi do królowej :) ale dziękuję :)
Usuń