Przez ostatni miesiąc bardzo, bardzo się opuściłam w kuchni przez co dawno nie brałam udziału w wydarzeniu Błyskawiczny piątek, ale dzisiaj to nadrabiam i do akcji dodaję bardzo szybką zupę ze świeżych ogórków. Zupa wręcz ekspresowa i bardzo smaczna.
Zupa z zielonego ogórka
1/2 kg zielonych ogórków
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
przyprawy
zielony koperek
dodatkowo:
2 woreczki ryżu
wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić w plasterki, masło stopić na patelni do płynnego masła dodać pokrojone ogórki i podsmażyć. Po podsmażeniu ogórki przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować do miękkości, następnie zmiksować i dolać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ryż ugotować osobno w garnku z osolona wodą, ugotowany ryż przełożyć do miseczek i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać koperkiem.
Miałabym ochotę zrobić, zastanawiam się tylko, co mąż na to :) Długie zęby na zupki posiada. A ja uwielbiam i zrobię, choćbym sama miała jeść
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna zupa.Jadłam kiedyś podobną :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńZupa smaczna i od czasu do czasu można taką sobie zrobić, choć ja to jestem zwolennikiem tradycyjnej ogórkowej z kiszonych ogórków z kawałkiem mięcha😊 ale tak też lubię 😊
OdpowiedzUsuńNo właśnie tradycyjnej ogórkowej z koszonych nie lubię :( Muszę więc koniecznie wypróbować Twoją wersję z tych świeżych, a nóż zasmakuję? :)
OdpowiedzUsuń