wtorek, 16 sierpnia 2016

Zapiekane naleśniki

Dzisiaj obiad tworzony razem z Moja pracownia czyli blogerskie gotowanie :)
Sycący i pyszny obiad dla wielu  u nas podany z sosem pomidorowym.


Zapiekane naleśniki 

naleśniki;
50 dag mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli i cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
około 2 szklanki mleka
2 szklanki wody gazowanej
farsz:
80 dag białej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
50 dag mięsa mielonego
5 pomidorów
1/2 pęczka zielonej pietruszki 
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy
dodatkowo:
3 pomidory
kilka plasterków żółtego sera
wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jajka, wlać cała wodę i prawie całe mleko. Mikserem wymieszać gładkie i lejące ciasto, gdyby było za gęste to dolać resztę mleka.
Rozgrzać patelnię do naleśników i lejąc porcje ciasta smażyć kolejno złote naleśniki.
Farsz:
Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać głęboką patelnię i rozpuścić w niej masło, wrzucić kapustę razem z cebulą i podsmażyć kilka minut do podsmażonej kapusty dodać mięso mielone, pokrojony w plasterki czosnek  oraz sos sojowy, 1 łyżeczkę jarzynki i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 10 minut. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do miękkiej kapusty i dusić kolejne 10 minut, aż wszystko dokładnie zmięknie i rozpadną się pomidory w trakcie duszenia całość doprawić do smaku sola i czarnym pieprzem na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.

Kiedy farsz lekko przestygnie układać po sporej porcji na środku naleśnika i zwinąć jak krokiety lub gołąbki.
Zwinięte naleśniki ułożyć na dnie wysmarowanej dużej formy na wierzchu każdego naleśnika ułożyć po grubym plastrze pomidora i kawałku sera.
Piekarnik nagrzać do temp. 200st i zapiec naleśniki około 10 minut.




6 komentarzy:

  1. Rośnie Ci konkurencja ;) Wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat tej konkurencji się nie obawiam 😊 i cieszy mnie bardzo jak garnie się do kuchni 😊

      Usuń
  2. ale apetycznie wyglądają :)
    specjalne pozdrowienia dla autorki "Mojej pracowni" :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było bardzo pysznie 😊 dziękujemy i również pozdrawiamy 😊

      Usuń
  3. dzięki za przepis juto zabieram się do pichcenia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody