Chleb najłatwiejszy na świecie
1 kg mąki krupczatki 1 szklanka otrąb pszennych
6 łyżek mielonego lnu
6 łyżek ziaren słonecznika
6 łyżek płatków owsianych
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 litr wody
dodatkowo:
słonecznik
płatki owsiane
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do większej miski i wymieszać, drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do miski z suchymi składnikami. Przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników ( ciasto jest luźne) i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać łyżką i napełnić nim dwie formy keksowe około 30 cm długości, ułożone w formie ciasto wygładzić po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać płatkami oraz ziarnami słonecznika, odstawić na kolejne 20 minut.
Wszystkie suche składniki wsypać do większej miski i wymieszać, drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do miski z suchymi składnikami. Przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników ( ciasto jest luźne) i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać łyżką i napełnić nim dwie formy keksowe około 30 cm długości, ułożone w formie ciasto wygładzić po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać płatkami oraz ziarnami słonecznika, odstawić na kolejne 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 230st i piec chleb około 50 minut.
Chlebek jest pyszny:))Piekę go już szósty raz:)Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)