Bułka z dodatkiem piwa
60 dag mąki pszennej typ 650
1 opakowanie suszonych drożdży
1 szklanka wody
1 szklanka piwa
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
dodatkowo;
1 jajko
mak
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami, następnie dodać ciepła wodę i piwo, zagnieść ciasto ( ja to robię robotem z końcówką haka) . Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie uformować z niego długą bułkę i ułożyć w wąskiej formie, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jajko rozmieszać i posmarować nim wierzch wyrośniętej bułki, posypać suchym makiem.
Piec około 35 minut w temp. 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz