Po tych wszystkich mięsiwach i kiełbasach z grilla dzisiaj przyda się coś lżejszego u nas pyszna zupka z czerwonej kapusty zwana przez mojego męża " denaturatką" ze względu na kolor.
Zupa z czerwonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
1 plaster selera
6 ziemniaków
1/4 główki czerwonej kapusty
1 pieczone udko z kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki pszennej
wykonanie:
Marchew obrać i pokroić w plasterki dodać do niej obrany seler i pietruszkę dołożyć do tego gałązkę lubczyku i 2-3 gałązki kopru oraz 1 łyżeczkę jarzynki, zalać wszystko 1,5 litra wody, przykryć i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, kapustę drobno poszatkować i wszystko dodać do garnka z zupą, przykryć i gotować do miękkości pod koniec dodać pokrojone w kostkę mięso u mnie jest to mięso z wcześniejszego obiadu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i jogurtem, następnie wlać do gotującej się zupy i po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłączyć palnik i zakwasić lekko zupę wodą z kiszonych ogórków 1-2 łyżki wody na taka ilość zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz