środa, 16 października 2013

Zawijaski z dynią

Z dynią wypieki pojawiają się u mnie od wielkiego święta, ale jak już coś robię to musi to być pyszne :) Ten przepis znalazłam tutaj i choć nie wyszły mi idealnie bo w trakcie pieczenia wypłynęło mi prawie całe nadzienie z nich tworząc po zastygnięciu coś w rodzaju karmelków to i tak były pyszne.

Zawijaski z dynią

7 dag suchych drożdży
1/4 szklanka letniej wody
1/3 szklanki letniego mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki musu z dyni
1 łyżka stopionego masła
3 3/4 szklanki mąki ja użyłam zwykłej pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Nadzienie:
90 gram masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę wymieszać ją na sucho z cukrem, drożdżami, solą i korzennymi  przyprawami  w drugim naczyniu ubić jajko, dodać do niego mleko, wodę, rozpuszczony tłuszcz oraz mus z dyni, dokładnie wszystko wymieszać i dodać do suchych składników. Składniki ciasta dokładnie wyrobić ( najlepiej ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie do stopionego masła dodać cynamon oraz przyprawę korzenną i dokładnie wszystko wymieszać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm, następnie posmarować go nadzieniem i zwinąć jak roladę którą pociąć na porcje.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułeczki ( mogą się dotykać).

Przygotowane bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu piec około 40 min w temp. 190st




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody