niedziela, 13 października 2013

Kawowo-jabłkowe ciasto

Zwykłe ciasto z jabłkami, przygotowane tak na szybko, ale bardzo smaczne.

Kawowo-jabłkowe ciasto

ciasto:
25 dag margaryny
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
3 jajka
1/2 opakowania proszku do pieczenia
3 łyżki ciepłego mleka
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
60 dag już obranych jabłek
8 łyżek cukru
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki mielonych orzechów
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka jajek i kawę rozpuszczona w mleku. Z tych wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i schłodzić w lodówce.

Formę (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 3/4 schłodzonego ciasta.
Jabłka pokroić w plasterki, wymieszać z kaszką, orzechami i 5 łyżkami cukru, przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i 3 łyżkami cukru, ubita pianę rozsmarować na jabłkach i po wierzchu posypać kruszonką przygotowaną z reszty ciasta.
Piec 30 min w temp. 180st.





Dzisiaj wybraliśmy się do lasu na poszukiwanie zgubionego wczoraj Hani kubeczka :)



8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Ja dzisiaj zajadam się tradycyjną szarlotką mojej mamy ;) Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też ostatnio w domu ciasto z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. I za to lubię jesień, że wszędzie królują pyszne, aromatyczne szarlotki. Pychota! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie tylko za to ją lubię, ale szarlotki robią dla niej dużo :)

      Usuń
  4. polskie jabłka najlepsze :) pycha ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jak mamy takie swoje z sadu to dopiero coś wspaniałego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody