wtorek, 25 czerwca 2013

Placuszki z jagodami

Już są !! malutkie i czarniutkie jagody, mój mąż nazbierał troszeczkę i dzięki temu była pyszna kolacja.

Placuszki z jagodami

2 szklanki mąki pszennej 
1 jajko 
1.5 szklanki kefiru 
1 łyżka cukru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki  sody 
dodatkowo: 
olej rzepakowy do smażenia 
około 1 szklanki jagód 
Wykonanie:
 Mąkę wsypać do miski i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli, dodać kefir i jajko, następnie dokładnie wymieszać.
 Do ciasta wsypać opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim malutkie i złote placuszki.

 Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Dobry z niego maż skoro sam nazbierał. To się nazywa małżeńska współpraca! Placuszki wyglądają pysznie, a ja sama nie mogę się już doczekać żeby zjeść ich porządną dawkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak do tej pory to ta współpraca dobrze nam wychodzi :), a placuszki pyszne :)

      Usuń
  2. mniam, takie placuszki uwielbiam i bardzo często robię:)
    dzięki za dodanie ich do akcji jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie takich placuszków też nie umiem odmówić :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody