sobota, 15 czerwca 2013

Drobiowa szynkowa

Do przygotowania tej wędlinki zainspirowała mnie autorka tego bloga i jestem jej za to bardzo wdzięczna bo ta kiełbaska wyszła mi wyjątkowo pyszna i pewnie nie raz do niej wrócę.

Drobiowa szynkowa

1 kg mięsa z kurczaka 
2 łyżeczki soli peklowej 
1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 
1 szczypta płatków chili 
1 łyżka świeżych listków majeranku 
1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 
Wykonanie:
 Z kurczaka zdjąć skórę i zmiksować, następnie oddzielić około 1 kg mięsa i pokroić w drobną kostkę do mięsa dodać zmiksowane skórki oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Po upływie czasu peklowania szynkowar wyłożyć długim woreczkiem i napełnić mięsem, ciasno zakręcić worek i zamknąć szynkowar.
W wysokim garnku zagotować wodę i wstawić do niego szynkowar, następnie gotować na minimalnym ogniu 2 godziny, po czym wystudzić i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej do następnego dnia.


4 komentarze:

  1. Szynkowarowe wędlinki są pyszne . Ja dodaję żelatynę,żeby była galaretka. Zapraszam do mnie http://hit2011.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1437866

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam u Ciebie i widziałam te wszystkie pyszne wędlinki, pewnie jeszcze nie raz tam zajrzę :) co do galaretki to bez żelatyny też wyszła fajna

      Usuń
  2. wow! taka wspaniała domowa wędlina to prawdziwy frykas!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody