Cudowne ciasto które już pachniało Świętami i za oknem robi się biało więc Święta tuż, tuż.
Ciasto to pyszne połączenie miodu, jabłek i orzechów po odstaniu kilku godzin rozpływało się w ustach.
Orzechowo-jabłkowe ciasto
ciasto;
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 jajka
2 żółtka
masa orzechowa;
20 dag orzechów
10 dag margaryny
5 łyżek cukru
masa jabłkowa:
70 dag pokrojonych jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka cytrynowa
dodatkowo:
budyń waniliowy
400 ml mleka
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do tego przesianą mąkę, jajka z
żółtkami, sodę rozpuszczoną w mleku oraz miód, zagnieść gładkie ciasto i
podzielić na trzy części, wszystkie części ciasta rozwałkować na taki
sam rozmiar i kolejno upiec na jednym placku przed pieczeniem
rozsmarować masę orzechową. Piec w temp. 180st około 15 min.
Masa
orzechowa: Rozpuścić margarynę z cukrem i dodać do tego zmielone orzechy
następnie całość zagotować.
Masa jabłkowa: Jabłka po obraniu i
pokrojeniu(70 dag)wymieszać z cukrem i cynamonem, podlać 1/2 szklanki
wody i zagotować , następnie gotować 2-3 min, aby jabłka zmiękły do
gorących jabłek dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia,
odstawić do wystudzenia.
Budyń ugotować na mleku i ciepły rozsmarować
na cieście.
Upieczone ciasto przekładać kolejno: ciasto - budyń -
ciasto - gęstniejąc jabłka - ciasto z orzechami. Przełożone ciasto
odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby nabrało wilgoci i
zastygło.
To efekt wczorajszego lenistwa, kartki na przedszkolny kiermasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz