niedziela, 30 grudnia 2012

Strucel z owocowym nadzieniem

Takie ciasto to coś co ja pamiętam z czasów dzieciństwa choć wtedy to nie było moje ulubione ciacho teraz robię je w domu od kilku lat, a pierwszy raz skusiłam się na nie pod wpływem opowiadań mojej mamy. Moja Ola nazywa je śmieciowym ciastem i jest coś w tym prawdy bo nadzienie to nic innego jak owoce na których ugotowany był Świąteczny kompot, całe ciasto jest bardzo pachnące, wilgotne i smaczne.

Strucel z owocowym nadzieniem

Ciasto: 
25 dag mąki 
1/4 kostki margaryny 
1 jajko 
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mleka 
2.5 dag drożdży 
1 cukier waniliowy 
Nadzienie: 
25 dag suszonych owoców (ugotowanych z kompotu) 
1 jabłko 
1 szklanka dowolnych bakali 
2 herbatniki 
Kruszonka: 
1 łyżka masła 
4 łyżki cukru 
2 łyżki mąki 
Wykonanie:
Ciasto:
 W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
 Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrem i cukrem waniliowym dodać do niej zaczyn drożdżowy, stopiony i przestudzony tłuszcz oraz żółtko, zagnieść ciasto i pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia.
 Nadzienie:
 Odcedzone owoce z kompotu który gotowaliśmy na Święta drobno posiekać dodać do nich starte na grubych oczkach tarki jabłko dowolne bakalie oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wszystko wymieszać.

 Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25cm na 35 cm posmarować go białkiem oraz nadzieniem owocowym, zwinąć jak roladę.

Długą i wąską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasze ciasto, wierzch ciasta posmarować resztą białka i posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki.

 Ciasto odstawić na kolejne 30 min do podrośnięcia, następnie piec w temp. 180 st około 50 min po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody