Strony

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Orzechowo-jabłkowe ciasto

Cudowne ciasto które już pachniało Świętami i  za oknem robi się biało więc Święta tuż, tuż.
Ciasto to pyszne połączenie miodu, jabłek i orzechów po odstaniu kilku godzin rozpływało się w ustach.

Orzechowo-jabłkowe ciasto

ciasto; 
60 dag mąki 
3/4 szklanki cukru 
20 dag margaryny 
3 łyżki mleka 
3 łyżki miodu 
2 łyżeczki sody 
2 jajka 
2 żółtka 
masa orzechowa; 
20 dag orzechów 
10 dag margaryny 
5 łyżek cukru 
masa jabłkowa: 
70 dag pokrojonych jabłek 
3 łyżki cukru 
1 łyżeczka cynamonu 
1 galaretka cytrynowa 
dodatkowo: 
budyń waniliowy 
400 ml mleka 
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do tego przesianą mąkę, jajka z żółtkami, sodę rozpuszczoną w mleku oraz miód, zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części, wszystkie części ciasta rozwałkować na taki sam rozmiar i kolejno upiec na jednym placku przed pieczeniem rozsmarować masę orzechową. Piec w temp. 180st około 15 min. 

Masa orzechowa: Rozpuścić margarynę z cukrem i dodać do tego zmielone orzechy następnie całość zagotować. 

 Masa jabłkowa: Jabłka po obraniu i pokrojeniu(70 dag)wymieszać z cukrem i cynamonem, podlać 1/2 szklanki wody i zagotować , następnie gotować 2-3 min, aby jabłka zmiękły do gorących jabłek dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.

 Budyń ugotować na mleku i ciepły rozsmarować na cieście.

 Upieczone ciasto przekładać kolejno: ciasto - budyń - ciasto - gęstniejąc jabłka - ciasto z orzechami. Przełożone ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby nabrało wilgoci i zastygło.  



To efekt wczorajszego lenistwa, kartki na przedszkolny kiermasz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz