Takie pyszne ciacho jedliśmy w tym tygodniu do kawy. Jest bardzo słodkie, więc jeden kawałek w zupełności wystarcza by tę ochotę na cukier zaspokoić. Jeżeli ktoś woli mniej słodkie ciasta, ilość cukru w masie spokojnie można trochę zmniejszyć. Ja dodawałam go stopniowo i na bieżąco próbowałam, czy już jest dobre. Oryginalny przepis znalazłam tutaj. Ale ja wprowadziłam do niego małe zmiany takie jak np. dodanie żelatyny do masy, aby się lepiej trzymała.
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
250 g cukru
250 ml mleka
250 g mąki pszennej
80 g kakao
20 g proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g sera do serników w wiaderku
300 g śmietanki 30%
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie żelatyny fix
2 łyżeczki soku z cytryny
100 ml mleka
250 g cukru
Warstwa czekoladowa:
250 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30%
50 g masła
Dodatkowo:
kawa rozpuszczalna
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko. Porcjami przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach miksera. Ciasto piekłam w rancie o wielkości ok. 25x30 cm. w 180 st 20 min Studzimy i przekrajamy na 2 blaty. Nasączamy kawą.
Masa serowa:
Ser ucieramy z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i mlekiem. Śmietanką ubijamy. Mieszamy z serem. Żelatynę fix przygotowujemy z przepisem na opakowaniu. Delikatnie studzimy i miksujemy z masą. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Dzielimy na 2 części i jedną połowę wykładamy na 1 blat ciasta. Wkładamy do lodówki na ok 20 min
Warstwa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy. Ustawiamy na parze wodnej, dodajemy masło i czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Delikatnie studzimy i połowę wylewamy na schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na 20 min, a następnie wykładamy drugą część masy serowej i przykrywamy drugą częścią ciasta i polewamy resztą czekolady.
Wstawiamy do lodówki na całą noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz