Pączki z jabłkami
Składniki na ok 15 - 20 pączków
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 masła
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 jajko
szklanka mleka
1 łyżka spirytusu
ok. 400 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
Dodatkowo:
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
tłuszcz do smażenie
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy pod ściereczką na ok. 10 min. Masło rozpuszczamy. Żółtka i jajko ubijamy na parze ok. 10 min, aż powstanie jasna i puszysta masa. Do reszty mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, masę jajeczną. W trakcie wyrabiania dodajemy przestudzone masło. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy spirytus. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dodatkowy cukier mieszamy z cynamonem. 1 łyżkę mieszanki dodajemy do jabłek. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 40x50 cm. Wykładamy na niego jabłka i wciskamy. Zwijamy jak roladę i sklejamy brzeg białkiem. Kroimy na plastry. Zostawiamy pod ściereczką na ok. 10 min. Smażymy na głębokim oleju. Gorące pączki zanurzamy z jednej strony w cukrze z cynamonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz