środa, 20 stycznia 2021

Pączki z jabłkami

Takich pączków jeszcze nie robiłam. Wyglądają jak drożdżówka, ale smakują całkowicie inaczej. Jabłka w połączeniu z cukrem i z cynamonem to od zawsze połączenie idealne. Pączki są dobre zarówno na ciepło, jak i po przestygnięciu. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony




Pączki z jabłkami

Składniki na ok 15 - 20 pączków

500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 masła
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 jajko
szklanka mleka
1 łyżka spirytusu
ok. 400 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek

Dodatkowo:
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
tłuszcz do smażenie

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy pod ściereczką na ok. 10 min. Masło rozpuszczamy. Żółtka i jajko ubijamy na parze ok. 10 min, aż powstanie jasna i puszysta masa. Do reszty mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, masę jajeczną. W trakcie wyrabiania dodajemy przestudzone masło. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy spirytus. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dodatkowy cukier mieszamy z cynamonem. 1 łyżkę mieszanki dodajemy do jabłek. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 40x50 cm. Wykładamy na niego jabłka i wciskamy. Zwijamy jak roladę i sklejamy brzeg białkiem. Kroimy na plastry. Zostawiamy pod ściereczką na ok. 10 min. Smażymy na głębokim oleju. Gorące pączki zanurzamy z jednej strony w cukrze z cynamonem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody