Pyszne, wciągające rogale z nadzieniem z białego maku. Mimo, że wymagają poświęcenia na ich przygotowanie trochę czasu to uwierzcie mi, że warto. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony, nadzienie z powodu braku składników w domu zmodyfikowałam, ale i tak wyszło przepysznie. Z tej porcji wyszło mi ok. 32 sztuki średniej wielkości rogalików
Rogale z makiem
Ciasto:
500 g mąki pszennej
20 g drożdży
30 g cukru pudru
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
150 g miękkiego masła ( do posmarowania ciasta)
200 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
2 żółtka
szczypta soli
Masa:
400 g gotowej masy makowej z białego maku
ok. 100 g masy marcepanowej
70 g migdałów w płatkach
120 g orzechów ziemnych
80 g rodzynek
70 g masła
Dodatkowo:
2 białka
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem, aż staną się płynne. Dodajemy ciepłą wodę i łyżkę mąki ( z naszych odliczonym 500 g) Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po 10 min dodajemy drożdże do reszty mąki, dodajemy szczyptę soli, mleko i żółtka. Wyrabiamy najlepiej robotem ok. 5 min. Następnie dodajemy płynne masło i wyrabiamy kolejne 10-15 min. Odstawiamy na 30-40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 36x18 cm. Następnie na 2/3 długości naszego ciasta rozsmarowujemy miękkie masło. I pierwszy raz składamy. Dolną część ciasta składamy do połowy, a na to nakładamy górną część ciasta. Tak będziemy składać za każdym razem. Odwracamy ciasto o 180 st wałkujemy delikatnie i ponownie składamy. Dokładny sposób składania pokazany jest na filmie z oryginalnego przepisu. Ciasto owijamy folią i chłodzimy 30 min
Po tym czasie wałkujemy i składamy. Chłodzimy 30 min. Wałkujemy, składamy i schładzamy tym razem całą noc. Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 44x35 cm. Rozwałkowane prostokąty przecinamy na pół i z każdej takiej części wykrajamy trójkąty na nasze rogale.
Masa:
Masło rozpuszczamy w garnku. Wsypujemy orzechy,migdały, masę makową, wcześniej namoczone rodzynki, i masę marcepanową. Wszystko podgrzewamy ok 5 min. Studzimy.
Całość:
Na nasze trójkąty nakładamy masę i zwijamy rogale. Odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 st ok 20 min. Po wystudzeniu ja polałam swoje rogale lukrem i posypałam orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz